marți, 24 martie 2009

Friend or Foe?!

Vajon mennyi valasztja el a baratot az ellensegtol?

'A baratok a legveszelyesebbek, mert beloluk valhatnak a legnagyobb ellensegek' - mondta egyszer valaki..talan igaza volt..talan nem..

Hamis olelesek, nagy ures szavak, eroltetett mosolyok, megjatszott 'ugy szeressuk egymast' - ennyi lett volna minden? proximitate..semmi tobb!

A ' Bajban ismerszik meg a jobarat' kozhellyel elve szeretnem megkoszonni a trionak, igen nektet 'cuncik', hogy mellettem voltatok minden nehez helyzetben, hogy elviseltetek az elviselhetetlen termeszetemet anelkul hogy felhanyjatok valamit, hogy banalis nezetelteresek, veszekedesek nem tettek pontot a baratsangunk vegere es mindig minden nehez helyzeten tultettuk magunkat...mi igen..kialltuk a baratsag probajat..

Es szeretnem ha tudnatok, hogy a nagy 'organizatie studenteasca' eletem ellenere ti vagytok az en barataim, meg akkor is ha 'nincs idom ratok' es neha elfelejtem hogy kik voltak igazan mellettem mindig..

Ugyhogy eljen a trio es a szep negy licis evunk es ami meg jon..:D


U.I.: Es miert irtam ezt a blogot magyarul? Tobb okbol is..
Eloszoris pont azert, hogy ne ertsed kedves barat...en se ertlek teged es talan mar nem is akarlak..
Masodszor pedig, mert rajottem egy-ket dologra...van elet/kell legyen elet az ASPR-n kivul is, es talan nem kene elfelejtsem hogy honnan jottem...

Ce inseamna prietenie?

Prietenia inseamna a fi frate si sora, doua suflete ce se ating fara sa se confunde, doua degete ale aceleiasi maini.

Prietenia este inchisoarea sufletului de buna voie in trup strain.

Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima.

Un prieten seamana cu o haina. Trebuie sa-l parasesti inainte de a se fi uzat. Daca nu, te paraseste el.

Prietenia este confortul inexprimabil de a te simţi în siguranţă cu o persoană, fără a trebui să-ţi cântăreşti gândurile, nici să-ţi măsori cuvintele.

Prietenie înseamnă să fii alături de prieteni nu când au dreptate, ci când greşesc.

Deci iata cateva exemple de perceperea diferita a prieteniei…
Penrtu unii inseamna prietenie daca se intalnesc zi de zi, pentru altii ajunge si ‘din cand in cand’, prieten poate fi cu care bei si atat, altii au nevoie de dimensiuni profunde, prieten e persoana cu care te poti duce la cumparaturi/meci de fotbal, care iti zice ca iti sta parul naspa, care te penseaza/iti imprumuta cea mai noua versiune de Need For Speed, care te asculta cum a fost noaptea trecuta cu prietenul/prietena, iti inghita mofturile, te suna ca i-a murit catelul, etcetc..
Asa ca toti dintre noi percepem diferit conceptul de prietenie (astfel avem si asteptari diferita) insa totusi exista ceva comun..asa zisa simtul comun care vorbeste despre prietenie adevarata si ‘neadevarata’.
Toata lumea foloseste expresii de genu: ‘Un prieten adevarat...’; ‘Pentru mine asta inseamna prietenie adevarata...’ ; ‘Daca ai fi un prieten adevarat..’ si asa mai departe.
Dar totusi ce este acest ‘prieten adevarat’?
Pai cand e vorba de cuvinte mari ca prietenie ADEVARATA la nivelul simtului comun intarim iluzii si idealuri de genu: Un prieten adevarat este peroana cu care te intalnesti o data pe luna si nu va afecteaza sau persoana cu care nu te intalnesti toata vara, nu vorbiti, nu stiti nimic unul despre altul timp de trei luni dar cand va reintalniti totul e ca si cand v-ati despartitit. Tot asa un prieten adevarat e care te asteapta, care nu-ti face reprosuri daca nu petreceti destul timp impreuna.
Unii cred ca o prietenie ADEVARATA supravietuieste daca unul se muta in America sau Oltenia (doar de dragul exemplului).
Specialistii spun insa ca astfel de idealizme nu exista! Stiti legea proximitatii nu? Daca nu stiti nu merita sa aflati, mai bine credeti in iluzii frumoase, cica speranta moare ultima.

Dar totusi revenind...cam cu totii am fi de acord ca un prieten adevarat este persoana care te intelege, cu care poti sa impartasesti aproape tot, te asculta, e alaturi de tine cand ai nevoie de ea, te sprijina, in care ai incredere si putem continua lista...
Dar haideti sa ne oprim la o singura insusirte a prietenului adevarat insirate mai sus....La oricare.. sa fie de exeplu: Un prieten adevarat este omul care este alaturi de tine cand ai nevoie de el.
Daca pornim de la asumptia ca definitia de mai sus este adevarata atunci deja inseamna ca nu exista prieten adevarat.
Argumentul e foarte simplu.
Oricare om pe acest pamant ar parasi, ar trada un prieten oricat de bun si de adevarat ar fi daca ar fi sa aleaga intre interesele lui proprii si interesele celuilalt. Faithful to the End..nu exista. Totul este doar o chestiune de ocazie/situatie. Faptul ca nu ai tradat inca un prieten nu inseamna ca esti cel mai loial om pe lume, ci pur si simplu ca nu ai fost pusa intr-o asemenea situatie. Atat.
Deci va invit dragilor sa va ganditi cam cat merita sa investiti intr-un prieten al carui loialitate este context-dependenta. O data da o data nu.
Si da..un bun prieten mi-a zis destul de recent..’Gandeste-te cat vrei sa risti sa dai pentru un om, ca la sfarsit sa nu iesi ranit din relatie’.
Nu-i chiar proasta persoana respectiva, ba chiar...un gand destul de destept zic eu..
Dar atunci ma intreb iara..din moment ce iti pui problema cat sa dai si cat nu unui prieten, atunci putem vorbi desper prietenie adevarata?
Exista doua raspunsuri pentru mine.
Ori asumtia este falsa (Ca un prieten este alaturi de tine cand ai nevoie de el) ori idee de prieten adevarat este o iluzie ca si fericirea.
Si ca sa nu fim atat de drastici hai sa zicem ca un prieten adevarat este persoana care te iubeste mai mult, se sacrifica mai mult, te intelege mai bine, este mai loial, uite de mai putine ori daca o rogi ceva, decat toti altii din jurul tau. Ce inseamna acest ‘mai mult’ sau ‘mai putin’ nu are rost sa discutam.


Si pentru ca suntem cu totii asa de buni prieteni si ne iubim atat de mult si lumea e atat de frumoasa, mai bine lasam filozofiile la o parte si bem Tequila (care oricum are deja praf pe el).


(Blog compus acum jumat de an...)

Dincolo de lacrimi...

Cand ceasul inceteaza sa 'bata', cand luna clipeste palid, cand sunetele se ingheata in aer, cand ultimul zvon cutremura un corp obosit, cand lumea se incremeneste, cand timpul dispare, cand inima inceteaza sa bata...

Cand respiratia devine grea, pieptul apasat, doua stropuri de aer ca sa reziste inima, suspin adanc, cand spatele se apleaca, cand privirea devine holbata si goala, cand muschii nu mai asculta comenzile, cand corpul se amorteste, cand lumea inceteaza sa existe, cand inima si mintea e goala...

Simti o mana calda pe umarul tau...te intorci...degeaba...inco o iluzie...

Si privirea se rataceste pe ceas..19:40...tictac...se renasc sunetele, luminile, se conturizeaza obiectele...lumea...
Nu-i nimic, mai bate inima, mai curge sange in vene si artere, mai evoca creierul potentiale...mai TRAIESTI...

Revino-ti fetita, violeaza-te!
Ora 20:00 - Reincepe viata!

Show must go on

Tic...tac..tic....tac....tic.....tac....tic.....tac....tic....tac...tic....tac...